Kırgıstan Cumhuriyeti Milletvekillerinden Ankara’ya Ziyaret.

Kırgıstan Cumhuriyeti Milletvekillerinden Ankara’ya Ziyaret.


KIRGIZSİZTAN CUMHURİYETİ MİLLETVEKİLLERİNDEN ANKARA  ZİYARET.

SPOT:
Kırgızistan başbakanının görevlendirdiği milletvekilleri bir dizi ziyaretlerde bulunmak için Ankara’ya geldiler…


Ankara (Sivil İnisiyatif) – Kırgızistan Cumhuriyeti milletvekillerinden oluşan heyet önce Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Ermek İbrahimov ve Kırgızistan Türkiye Kayseri Fahri Konsolosu Dr. Mustafa Kurt ziyaret ettiler…

 Kırgızistan milletvekilleri Akılbek, Nurbek ve Malik Osman ilk ziyaretleri,
Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Ermek İbrahimov'u ve Kırgızistan fahri konsolosu Dr. Mustafa Kurt'a oldu. Daha sonra birçok iş adamı ile bir araya gelen heyet; iki ülke arasındaki mevcut ilişkileri değerlendirdiklerini  bugün ve gelecekte neler yapabileceklerini masaya yatırdıklarını daha güçlü ve sağlam bir birliktelik sayesinde  ülkeler arasındaki barışa, kardeşliğe,birlik ve beraberliğe giden yolda nasıl bir strateji izlemeleri gerektiği hakkında fikir alış verişinde bulunduklarını ifade ettiler….

Kırgızistan fahri konsolosu Dr. Mustafa Kurt ziyaret ile ilgili şunları söyledi;

Türkiye, Kırgızistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkedir.

Öyle ki ilişkilerimiz hep “ilk’ler üzerine” kurulmuştur. İlk büyükelçilik, ilk ekonomik ve ticari işbirliğine dair protokol, ilk Türk-Kırgız İş Konseyi, ilk Türkiye-Kazakistan İş adamları ve Sanayiciler Birliği (KİTİAD), ilk TİKA Bişkek Ofisi aklımıza ilk gelenlerdir.

Ticari anlamda da, karşılıklı alış veriş yükselen bir trend göstermektedir. Bugün 250 milyon dolar seviyesindeki ticaretin, önümüzdeki yıllarda yükselebilmesi, birbirimizi daha iyi tanımamızla doğru orantılıdır.

Bizden oraya, makine, telekomünikasyon ürünleri, hazır gıda, motorlu taşıt, tekstil ve giyim eşyaları giderken; biz de oradan, deri, kürk mamulleri, dokumacılık maddeleri, hurda bakır, canlı hayvan ve hayvansal ürünler almaktayız.

Bu ticari malların çeşitlendirilmesi ve gelirlerin artırılması, ülkeler arasındaki sosyal ve ekonomik ilişkilerin çeşitlendirilmesi ile arzu edilen seviyelere ulaşabilecektir.

Bizler arasında, şartlara göre değişmeyecek “evrensel değerler” söz konusudur… Aytmatov’un “küresel çağın bütün paradigmalarını altüst eden gerçekliğinin romanı”, “Dağlar Devrildiğinde-Ebedi Nişanlı” adlı eseri, adeta kader’imizin bir romanı…

Global çağın gerçeklerini, piyasa şartlarında insan ruhunun kaçış ve arayışlarını, çıkış ya da yok oluş ihtimallerini kadim tartışmalar çerçevesinde ele alan Aytmatov, birlikteliğinin önemine dikkat çekiyor.

İşte bizler, Türkler ve Kırgızlar, bu yücelik etrafında kol kola girmiş, geçmişini unutmayan 21 yüzyıl kahramanları olmaya namzet iki ülkeyiz.

Aytmatov’un “Gün olur asra bedel” eseri de bu tez üzerine inşa edilirken, ortak söylemimizin de esasını oluşturmuştur.

Milli hafızamıza ait değerlerin korunduğu, öz’e bağlılığın her ortamda dile getirildiği, kültür birlikteliği; Türk ve Kırgız halklarının gelecek beklentilerini hep yüksek tutmaktadır.

Kırgızistan ve Türkiye arasında kültürel, siyasi ve ticari anlamda arzu edilen seviyelere kavuşmak istiyoruz. Bununla ilgili akademisyenlerin, kültür elçilerinin, iş dünyasının karşılıklı olarak bir araya gelmelerini sağlayacağız. Dün olduğu gibi, bugünde yarında Kırgızistan halkının yanında olacağımızı ve İki ülke arasında kültürel ve ticari olarak ilişkilerimizi daha da geliştirip;böylelikle kardeşlik hukukunu daha da kuvvetlendireceğimize inanıyorum dedi..

 

Başkent Platformu!

Ülke insanımızın asırlardır aşina olduğu, bir arada huzurla yaşama ve birbirinin derdiyle hemhal olabilme kültürünü, Platform tarafından, sivil örgütlülük alanına taşıyarak, sivil demokrasinin oluşmasına çok büyük katkı sağlamıştır.

Başkent Platformu

Başkent Platformu “İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın“ misyonuna inanmış; 1200 ü aşkın birçok kardeş dernek, vakıf, federasyon, Konfederasyon temsilcilikleri ile birlikte ortak çalışmalar yürütülmekte ve işbirliği yapmaktadır.

Talep Görüş Bildir

İletişim

BAŞKENT PLATFORMU